Црква Ружица

Cerkva RuzicaЦрква Ружица се налази у Источном подграђу Београдске тврђаве и чини део ширег сакралног комплекса који сачињавају још капела свете Петке и црквени конак с тремом. Мада је храм посвећен празнику Рођења Богородице, од свог оснивања ова црква је у народу позната као Ружица.

Занимљиво је порекло њеног име- на,1 које се јавља на више локалитета. Исти назив на подручју Србије носи црквина Ружица крај тврђаве Милешевац. На територији Босне и Херцеговине такав назив носе три цркве: црквина Ружица код врела Требишњице, црква свете Руже у околини Ливна и црква Ружица код Братунца. У Црној Гори код Рожаја постоји црквина Ружица, а у Колашину су забележени остаци манастира Ружице. У науци је прихваћено мишљење да прапорекло овог имена треба тражити у античком празнику rоsalia прослављаном у пролеће, када су на гробовe предака полагане руже.

 

 

Crkva RuzicaУ облику прилагођеном хришћанском култу, празник опстаје кроз средњи век, а касније постаје део фолклорног наслеђа. У хришћанском религиозном контексту он се везује за Духове, те се стога русалијом односно Ружицом обично називају цркве посвећене св. Тројици.

Порекло имена цркве Ружице у Источном подграђу такође се везује за усмену традицију која преноси предање о постојању цркве Ружице кроз легенду о три сестре Ружици, Марици и Цвети, a које су у средњем веку подигле три цркве у Београду. Тако се до XIX века веровало да три барутна магацина на Београдској тврђави представљају управо те цркве. Време настанка храма се везује за 1867. годину, односно за годину предаје кључева града Београда.

Опширније...